Putevima svile

Jul 21, 2011

Putevima svile , od  nekadasnjih  karavana sa kamilama do visoke tehnologije 6. medjunarodna konferencija -Geopoliticki aspekt Centralne  Azije

Teks i snimci Selena Seferovic

 

U Cikagu je od 18 do 20 jula 2011. godine na Kent College of Law, Illinois Institute of Technology, u kosponzorstvu sa:  Istrazivackim centrom za produktivnost Centralne Azije, Tursko americkom privrednom komorom, Svjetskim trgovinskim  centrom za Ilinois, Northern univerzitetom, i znacajnim  biznisima  poput  Turske avio kompanije Turkish airline,  Genel enerji- internacionalne petrolejske kompanije  ( pogledajte na internetu njene  impresivne uspjehe) ,  odrzana 6 godisnja Medjunarodna konferencija na temu : Geopoliticki aspekt  Centralne  Azije, globalna sigurnost  energenata. Ovaj region koji obuhvata slijedece zemlje : Tursku, Azerbejdzan, Kazahstan, Kirgistan, Tadzikistan,  Turkmenistan, Rusiju, Kinu, Pakistan, Rumuniju, drasticno se promijenio u poslijednjoj deceniji od karavana sa kamilama do mreze i sirenja najmodernijih autoputeva,  brzih  zeljeznica, gasovoda i naftovoda, aerodroma.
Za ucesnike Konferencije organizovan je bogat turisticko obrazovni program, kao sto je : Setnja centrom uz pratnju Reda Grifina, novinara, historicara i pisca Cikaga,  obilazak  Trgovinske komore Cikaga, zgrade Feredalne rezerve, Cikaske berze , uz diplomatski prijem sa ruckom u turskom konzulatu, kao i obilazak Orjentalnog instituta, i UPS kompjuterskog centra za distribuciju u Hodginsku, za najsavremenijim  softverom za sortiranje i districubiju za vise od 4.ooo vozila, i prijem sa ruckom u Medjunarodnom novinarskom klubu .
Otisla sam na Konferenciju da ucim o regionu od najboljih strucnjaka, da napunim  intelektualne  baterije.  Zatim, putovala sam  u taj region, bila gost predavac u Kini,  skijala na Kavkazu u Teberde  karacajevskom kraju , bila kao volonter World Chicago domacin nekolikim delegacijama iz Kirgistana,  i nedavno sa BAKOM Tadzikistana, i ostalih regija, imam prijatelje koji zive i rade u Kazahstanu,  Moskvi, a izbog planirane  buduce  saradnje na polju obrazovanja i kulture. Treba i Demijan, moj sestric da mi se prikljuci, on se sprema za internacionalno pravo i diplomatiju, da nastavi porodicnu tradiciju u obje oblasti.
Nusret Seferovic, ambasador SFRJ
Moj  rahmetli adza Nusret  Seferovic bio je diplomata i ambasador  SFRJ u  Ankari, Bejrutu, Atini, Maroku, Sofiji, Etiopiji,  odlazili  smo iz Beograda na vikende u Rumuniju i druzenja  sa njihovim umjetnicima kad je Rumunija bila daleko iza nas po razvoju, a sada je ispred Bosne i clanica je  Evropske Unije, dok mi jos cekamo u redu za clanstvo, konstanto obstuirani od politicara iz tzv. Republike srpske.

Jos uvijek ziv interes za Bosnu
Javljam se profesoru Lipkinu i predajem mu na dar knjigu “100 godina Bosnjaka u Amerci”. Kaze, volio bi kad bi se obratila skupu i predala knjigu pred svima, jer zeli da se siri saradnja sa raznim zajednicama. On je iz moje biografije izvukao das am doktorski kandidat Sarajevskog univerziteta, pa je to stavio na bedz.
Heri je sa zenom bio u Bosni nedelju dana nakon sto su Amerikanci bombardovali srpske vojne polozaje, vozili su kolima od Zagreba do Sarajeva, pa mu je  Bosnu u srcu. ( Vidjela sam nekoliko poznanika koji su na ovaj ili onaj nacin bili angazovani u Bosni ili u vezi  sa Bosnom, kao Senol Whaley koji je bio veza izmedju Sarajeva i Pentagona, Richard Reeder, Jon Kalaras…) Ok, pristajem iako to nisam ocekivala.
Prijepodnevni program obuhvatio je obracanje diplomata iz ovih zemalja, a popodnevni  predstavnika biznisa, advokatskih firmi, raznih strucnjaka.
Predsjednik Istrazivackog centra za centralnoazijsku produktivnost, profesor Hari Lipinski otvorio je skup, a Pegi Parfenof, direktorica World Chicago, procitala je Povelju guvernera Ilinois Pet Kvina koji je istakao vaznost teme i istrazivanja regiona od strateske vaznosti za Ameriku i svijet.
Gdje vam je taj Azerbejdzan
Stucnjak sa Georgetown univerzitet u Vasingtonu profesor David Cuthell, inace direktor za Turske studije i saradnju, govorio je na temu “Novih puteva svile”, uz mape, seme i grafikone, i dao je najnoviju sliku desavanja u  sirem regionu. Njega su kontaktirali turski predstavnici i zamolili da pokrene tzv, Turske studije na ovom prestiznom univerzitetu i da predaje o Turskoj i Azerbejdzanu. Rekao je…sta, Azerbejdzan, gdje je to, i tako je pocelo. Bilo je to 1998 godine, sa grupom kolega i studenata pokrenuo je volonterski ovaj  Institut , putovao po raznim interesantnim gradovima  . Domacini su mu tada pokazali mapu naftovoda i gasovoda koju nam je prezentirao, i tada mu se otvorio citav jedan interesantan, vazan, i do tada nepoznat svijet. Zavolio je Tursku, i tako su se razvijale ove strateske studije. (Rusi su 1992 godine kupili 200 benzinskih stanica u Americi na kojima prodaju svoju naftu preko firme Lukoil, i tjesno saradjuju sa 15 nezavisnih drzava nastalih raspadom Sovjetskog saveza, a koje su bogate naftom i ostalim energentima).
Simpaticni  konzul Azerbejdzana iz Los Andjelesa  gospodin  Elin Suleymanov  je govorio o vaznosti Kaspijskog  bazena sa aspekta energetskih resursa. U caskanju sa njim i njegovom atraktivnom, visokom i tankom zenom, kaze mi da su mu  Bosanci najmilija etnicka grupa, da je sreo reisa Cerica u Dohi na jednoj konferenciji. Nije znao da je Ceric bio imam u Cikagu i da je ovdje doktorirao.  Rekla sam mu na kojem projektu radim i sta me zanima, odmah je izvadio karticu i rekao: sve sto mogu uradicu, a vi dodjite u Baku pa istrazite na licu mjesta…

Profesionalne zene muslimanke
Mlada, obrazovana , lijepa i poslovna zena Kazahstanka, advokat Yuliva Daurova, predsjednica Kazahstanske privredne komore u Americi i partner u advokatskoj firmi “Linkage and Mind”, objasnjavala je sa pravnog aspekta kako treba raditi sa zemljama regiona, a pakistanski konzul za trgovinu i privredu Asad Hayauddin, sa doktoratom iz internacioalne privrede govorio je o Pakistanu kao vaznom regionalnom koridoru za sigurnost energije. Potom je rumunski konzul za ekonomska pitanja  Gabriel Dutu objasnjavao koristi  tzv. Nabuko gasovoda kao sponi izmedju Azije i Evrope, i uopste o  novoj ulozi Rumunije od kada je u Evropskoj Uniji. Jedno od boljih predavanja bilo je turskog konzula Fatiha Yildiza, koji je govorio na temu: Turska, centar za globalnu energiju.
Sa turskim konzulom, njegovom zenom, cerkom, tastom i tastom  tek pristiglim iz Turske, pricamo na razne teme. Njegova cerkica rodjena  je u Sarajevu dok je tamo bio na sluzbi, u Cikagu ide u Ogden international skolu, I dogovorile smo se da je upoznam sa mojim sestricem Eminom, otprilike njenih godina, koji takodje ide u odlicnu skolu North Side Prep, da i oni, djeca naprave neko druzenje za sebe…Slusam komentar osoba pored  mene: kako su prijatno iznenadjeni sto su ove zene muslimanke tako spobne, bila je tu jos jedna atraktivna advokatica iz Kazahstana Kam Ayapova, a ja se prisjecam: u bivsem Sovjetskom savezu, ma kako politicki i privredno nije valjao, pa je zato i propao, obrazovanje je bilo solidno, svi su se skolovali, imali dobre programe za sport, umjetnost, kulturu, izdavastvo, citalo se … to je ostalo. Ipak, lijepo je vidjeti ovoliki napredak, narocito u tzv. Zenskom sektoru.
Sesije  o internacionalnom racunovodstvu nisam pratila jer su suvise  specijalizovane, ali je to bilo od velike koristi strucnjacima iz ove oblasti jer su instruktori sve same marke,’ top level’ strucnjaci. Tokom rucka koji je organizovao  turski restoran “Turquoise” sa Rosco ulice, koji je bio vise nego odlican, razgovaram sa grupom mladih Turaka  koji su o trosku turske vlade dosli na pola godine u Ameriku sa svojim partnerima i djecom da na Northern univerzitetu u DeKalbu uce sve sto ih interesuje o vladinim poslovima. Oni svi rade u pravnoj sluzi njihovih vladinih odjela u Ankari, zaposljavaju, otpustaju , promovisu ljude… Sjedim pored sefa projekta, pakistanskog profesora  i njegovog zamjenika mladog Antonija Prestona, koji mi kaze da imaju interesantan i bogat program, a da su cetvrtkom slobodni za izlete. Predlazem da razmislimo o tome da eventualno organizujemo njihov dolazak u Aspira obrazovnu organizaciju gdje Sanja i ja radimo ( jedan  dan u Aspiri proveli su prosvjetni radnici iz Kirgistana i nedavno iz Tajikistana u BAKI u Nortbruku), i u nasu zajednicu, odusevljeno pristaju.
Podnevna sesija bila je ispunjena panel diskusijama na teme: razumjevanje finansijskog aspekta regiona, upoznavanje sa najnovijim politickim i legalnim-pravnim pitanjima, intelektualno  vlasnistvo, internet sigurnost, kako zapoceti biznis u regionu, kako ga odabrati, registrovati, kakve su takse, pa ako vas interesuje vise o tome, pogledajte advokatsku firmu: Miller, Canfield, Paddock and Stone, PLC iz Cikaga.  Bilo je govora o nanotehnologijama i nanonauci, bili su tu predstavnici  Svjetskog trgovinskog centra iz Ilinoisa, predstavnici kompanija, Medjunarodnog monetarnog fonda, turskih i americkih univerziteta, advokati za rad u Uzbekistanu iz San Franciska Gulyamov and Partners LLP,  i zena advokat Ozoda Usmanova, zatim strucnjaci za naftu, hemiju, gasove, CIA i ostali…
Vec sam bila zaboravila na dogovor sa profesorom Lipinskim, kad me on prozva da dodjem na binu.  Skup sam pozdravila sa Good afternoon, selam alejkum i salom, predstavila se i rekla da sam iz  americko bosanske zajednice u Cikagu koja prema popisu iz 2010 ima 50.000 ljudi, i saopstila dobru vijest koju mi je jutros proslijedio  Greg Haris, Ilinois kongresmen, da je poslijednji ratni zlocinac Goran Hadzic najzad uhapsen, da sam srela dosta dragih lica koja se bave na razlicite nacine Bosnom, predala na poklon knjigu “100 godina Bosnjaka u Americi”, poklon izdavaca BAKE iz Nortbruka, i pozvala ih da i dalje odrzavaju ziv interes za Bosnu, kojoj i dalje treba prijateljska ruka.
Nakon zavrsenog oficijelnog dijela programa, zakazane su pojedinacne sesije, tj sastanci zainteresovanih strana, a za cetvrtak 21. organizovan je prijem sa ruckom u Medjunarodnom novinarskom centru u gradu, u jednom od najljepsih objekata uz obalu Micigenskog jezera.
Okrenuh se oko sebe, kad ono red onih koji zele popricati sa mnom… o Bosni i Bosancima i ovdje i tamo…
www.bosnianlibrarychicago.com

Comments are closed.