Hauard Din-Dodik mora da ode da bi Bosna isla naprijed

Aug 05, 2011

Americki dnevnik Selene Seferovic

Nedelja od 6 do 12 juna 2011

www.bosnianlibrarychicago.com

                                                                                                                  Imali smo cast da se sretnemo sa Hauardom Dinom, guvernerom iz Vermonta i americkim predsjednickim kandidatom 2004, predsjednikom Demokratske partije ,  u subotu uvece u kuci Elizabet i Dzoa Mura, predsjednika opstine 48 warda  u Rodzers parku, zajedno sa cetvoricom predsjednika raznih cikaskih okruga,  jednim senatorom, aktivistima, mladim politicarima.

                                                               Murovi prijatelji bosnjacke zajednice

                                                                Murove znam jos od prvog zaposlenja u Field skoli, dakle prije petnaestak godina, uvijek kad bi ih pozvali,  dolazili su na nase teferice na plazi, u skoli, na Lojola parku gdje sam odrzavala nastavu na bosanskom jeziku. Voljeli  su nasa jela i ljude, narocito da se igraju sa djecom. Stizali bi u pratnji policije, a onda bi je otpustali, medju prijateljima smo, govorili su, pozivali su i oni nas na svoje piknike i zabave u svojoj kuci. Tako I ovoga puta, stize poziv za veceru i tzv “fund raising” za ‘Democracy for Amerika’, organizaciju koju je ugledni Hauard Din formirao nakon povlacenja iz  oficijelne politike 2005 godine, nakon cuvenog ‘Dean scream’- iliti galame na skupu u Ohaju, kad mu je u stvari pukao glas, a mediji to predstavili kao nekakvu agresiju…   Prikazali su taj dogadjaj 633 puta na TV namjerno da bi ga oblatili jer je ocito bio suvise lijevo od  demokratskog centra.

                                      Zatim , zamjerili su mu da je izrekao rasisticku recenicu kad je ustvrdio da ‘republikanci imaju samo zabavljace na svojim skupovima koji su crnci, ili osoblje u hotelu, a da ih nemaju medju svojim clanstvom i kandidatima za vece funkcije’, sto je razljutilo mnoge, pa su ankete pokazale da cak 72 %  traze da se izvini, sto je i ucinio.

                                      Razlozi su pak bili posve druge prirode… Dean spada u najliberalnije demokrate i jednog od onih koji je bio najgrlatiji protiv rata u Iraku. Inace, potice iz bogate republikanske porodice, otac mu je bio investitor i kolekcionar umjetnosti. Zavrsio je cuveni Jel univerzitet, i trazio da ga smjeste u sobu sa crncem kako bi ucio o drukcijoj kulturi. Potom je zavrsio medicinu na Albert Ajnstajn koledzu gdje je sreo svoju buducu suprugu Dzudit Stajnberg, takodje doktoricu. Brat mu je putovao svijetom i u Laosu  bio ubijen od strane tamosnje gerile, sto ga je pogodilo. Cijelu kampanju je posvetio njemu, nosio njegov kais kao hamajliju. U crkvu ne ide , kaze da je vise spiritualan nego religiozan, a zena Jevrejka odgaja djecu, sina i cerku  u judaizmu.

                                                     Socijalizam i kapitalizam

                              Din je bio izabran za guvernera Vermonta vise puta , a tu funkciju je obavljao kao dopunski posao, “par time” dok je radio sa zenom kao ljekar u svojoj ordinaciji. On je bio prvi koji je koristio internet za svoju kampanju, sto je Obama kasnije jos uspjesnije razradio. Tokom kampanje zalagao se za univerzalno zdravstveno osiguranje, za jaku poziciju radnickih i profesionalnih udruzenja…, osigurao je trudne zene, priznao homoseksualcima sva prava, osnovao “Democracy for Amerika” da uticu na izbor liberalnih demokratskih kandidata, i vec imaju milion pristalica.

                               Te veceri skupili smo $ 13.000. Ovo je bila i prilika da se proslavi izbor gradskih politicara John Arena, James Cappleman, Ameya Pawar I Michele Smith. Reizbor Scotta Waguespaca, guvernera Pet Kvina, Toni Preckwinkla, Mariyane Spyropolous, i Daniela Bissa

( ugooglajte ih, saznacete dosta o njima na internetu) , za koje je “Democracy for America” lobirala. Takodje bio je to kraj uspjesnog treninga 120 aktivista, ukljucujuci nekoliko potencijalnih kandidata, koji su ucestvovali na dvodnevnom ostrucavanju.  Ova akcija “feet on the street”, ili sto bismo mi rekli “put pod noge”, i politicki se aktiviraj i radi u korist ideja za koje vjerujes da mogu vuci zemlju naprijed, stalno traje, a oni koji su zainteresovani malo vise da nauce o “Democracy for America”, mogu da dodju u utorak, jula 12, 2011 u Lincoln Restaurant na 4008 N. Lincoln Ave u 6. popodne na druzenje, veceru i razgovor. Vise o tome na www.northsidedfacom

                                     Mjesavina socijalizma I kapitalizma

                                   Nakon sto se Din povukao, poceo je da putuje po svijetu i drzi govore za benefit svoje nove organizacije. Tako je nedavno na skupu u Francuskoj rekao da svako drustvo prakticno ima i socijalizam i kapitalizam , samo zavisi u kojem je sta procentu. I kapitalizam predstavlja dio ljudske prirode, a drugi dio je kolektivitet ( “ capitalism represent part of human nature, another part of human nature is communitariam), i to je taj evropski model koji republikanci zamjeraju sada Obami, tj. optuzuju ga da hoce da ga primjeni.. “Imamo prakticno svi  manje vise oba sistema, i kapitalizam i socijalizam samo u razlicitim procentima… pogledajte Evropu, Kinu, Ameriku”, govorice Din, skoro prepolovljen, toliko je smrsao da smo ga jedva prepoznali. Din je, da podsjetim nasu publiku,  podrzao intervenciju Nato u BH i Srbiji, napisao je Klintonu podrsku za ove akcije. Na MPAC konferenciji podrzao je Kita Elisona,  prvog muslimana demokratskog senatora, i vrlo lijepo govorio na konferenciji muslimana “Voice and Choice of Muslim”.

                               U  dijelu govora koji je za javnost,  rekao je : Obama je uradio koliko je mogao. Iako bih ja violio da je univerzalno zdravstveno osiguranje koje sam zastupao proslo, ipak je ucinjeno koliko se moglo, a ja imam pravo da kritikujem sam neke stvari koje mi se kod njega ne dopadaju. Vjerovatno je to razlog sto me nema u njegovoj okolini. Inace Obama je potpisao i Kjoto konvenciju o zastiti okoline, ucinio je dosta i u pogledu ekonomije koliko se moglo. U Njemackoj su sindikati veoma jaki, recimo u svakoj firmi u upravnom odboru je predstavnik sindikata, i tako i treba da bude.

                             Murova kuca u Rodzers parku

                             Murova kuca bila je sirom otvorena za sve nas. Od podruma koji je uredio kao drustvene prostorije, do kuhinje sa obilnom hranom koju je donirao obliznji jamajkanski restoran, i bastom u kojoj su se nasli istomisljenici oko vatre.

                              Prilazimo  Dinu i kazemo da smo iz Bosne. Nudimo ga domacim kolacicima koje rado uzima,  kaze obicno  ne jade slatko, dajemo mu knjigu “100 godina Bosnjaka u Americi”, poklon BAKE, a on odusevljen i srdacan, na nase iznenadjenje rece da se  upravo  vratio iz Bosne, a uskoro opet ide. Pricamo o svemu, drugi nas sa iznenadjenjem posmatraju.

                                                                                      Selena Seferovic    sa Hauardom Dinom i aldermanom Murom

                                        “Ne moze jedna drzava da funksionise sa tri predsjednika. Lagumdzija, Komsic i Izetbegovic vode razumnu politiku, iako im je trebalo dugo da sastave vladu. Haris Silajdzic je nesto drugo, a Dodika treba da sklonimo. Dodika treba da sklonimo, ponovio je jos jednom…Slikamo se, pitam ga za odobrenje da objavim slike i ovo sto je rekao, moze, odgovara.

                                           Potom smo u basti oko vatre u kojoj su se nasli istomisljenici  sredjivali utiske , pomislila sam: kad se desilo da je neki od nasih politicara tako nesto uradio za javnost

 ( karte- donacije   kupili  smo preko interneta, nista posebno od podataka nisu trazili, nije bilo policije niti body garda. A Drago kaze; pogledaj ti Dina, sve zna, pojedinacno po imenima, cak i izgovara  pravilno, bez akcenta. Iako Bosna nije u fokusu paznje kao prije, znaci ljudi poput Dina i dalje rade na njenom boljitku.  Kakvo divno iskustvo…

Comments are closed.