Žarko Puhovski: Za BiH je bolje da predsjednik Srbije bude Tadić

May 14, 2012

Nema dvojbe o tomu da je za BiH bitno bolje da za predsjednika Srbije bude izabran Tadić negoli Nikolić zato što je Tadić u nekolikonavrata jasno rekao

da podržava jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, što nije slučaj s nekim drugim srpskim političarim .

• Profesore Puhovski, u drugom krugu predsjedničkih izbora 20. svibnja u Srbiji, u izbornu utrku idu dva kandidata – Boris Tadić i Tomislav Nikolić. Po Vama, postoji li među njima neka bitna razlika?
- Po mojem sudu, nedvojbeno. Prije svega, u civilizacijskoj razini, a s druge strane, u tome što je, politički gledano, nesumnjivo da Tadić ima veći koalicijski potencijal.  • Za vrijeme predizborne kampanje u Srbiji o Kosovu se nije uopće diskutiralo, što mislite zašto?
- Zato što ne mogu ništa reći što bi odgovaralo očekivanjima većine stanovništva u Srbiji, a istovremeno i onima koji ih iz Europske unije pažljivo promatraju, pa su se odlučili da je najpametnije da ništa ne kažu. To je dovelo do toga da je kampanja poslije bila puno pristojnija i manje nacionalistička nego na prethodnim izborima.
Hrvatskoj je svejedno
• Izbor Tadića ili Nikolića na predsjedničku funkciju – što je bolje za regiju, posebno za Bosnu i Hercegovinu, naravno, i za Hrvatsku?
- Hrvatskoj je svejedno jer je Hrvatska izvan regije. Hrvatskoj odgovara pobjeda Tadića jer će se nastaviti dobri odnosi, a odgovara joj i pobjeda Nikolića jer će se time postići neka vrsta opravdanja za visoke šengenske prepreke koje će se između Hrvatske i Srbije pojaviti za nekoliko godina. A što se tiče Bosne i Hercegovine, uopće nema dvojbe o tomu da je za BiH bitno bolje da za predsjednika Srbije bude izabran Tadić negoli Nikolić.
• Zbog čega?
- Zato što je Tadić u nekoliko navrata jasno rekao da podržava jedinstvenu državu Bosnu i Hercegovinu, što nije slučaj s nekim drugim srpskim političarima, pa ni sa Nikolićem. • U kampanju Borisa Tadića aktivno se uključio šef srpskog entiteta u BiH Milorad Dodik. Što mislite, hoće li Dodik pomoći Tadiću svojom podrškom? U svemu tome, kakva je, prema Vašem mišljenju, uloga Dodika?
- Dodik smatra po svojoj svjetonazorskoj koncepciji da mu je šef u Beogradu i zato smatra da treba šefa podržati. Nisam siguran da su Dodikove pristaše pretežno na strani Tadića. Dapače, vjerujem da nisu. • Na temelju čega zaključujete da Dodikovi simpatizeri, ustvari, simpatiziraju Tadićevog političkog rivala?
- Na temelju toga što su njihovi javni iskazi sličniji Nikolićevim nego Tadićevim.
• Što mislite o ulozi istaknutog političara srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, saborskog zastupnika SDSS-a Milorada Pupovca u Tadićevoj izbornoj kampanji?
- Mislim da je uvijek sumnjivo uzimati prebjege kao saveznike jer se Milorad Pupovac u Hrvatskoj pokazao prebjegom iz jedne vladine većine HDZ-a u drugu vladinu većinu SDP-a. Ali, mislim da je iz svjetonazorskih razloga Tadiću važno da ima podršku kod Srba s one strane granice.
• Hrvatska javna televizija objavila je intervju s Tadićem u noći uoči prvog kruga izbora u Srbiji, a nakon toga reagirala je Agencija za elektronske medije Srbije i naredila da tamošnji kablovski operateri zbog navodnog kršenja izborne šutnje isključe prvi kanal HRT-a, slično se dogodilo i komercijalnoj televizijskoj postaji OBN iz Sarajeva. Jesu li ove TV kuće, po Vama, prekršile izbornu šutnju u Srbiji?
- Naprosto je bezobrazluk pretpostaviti da jedna država svoje zakone može prenositi na drugu državu. To je ostatak imperijalnog uvjerenja, da vi iz Beograda možete reći što će se emitirati u Zagrebu ili u Sarajevu. OBN je također emitirao na dan izbora veliki intervju sa Dačićem, BiH je susjedna država, uopće ne mogu razumjeti kako se netko ponaša kao da Jugoslavija još postoji! Sa stajališta Srbije, Zagreb je isto što i Stockholm ili Atena, međunarodnopravno gledano. A hoće li oni to prenositi na svojim kablovskim programima, to je drugorazredno pitanje koje se ne tiče Hrvatske televizije, to je pitanje njihove distribucije. Ali, raspravljati o tome može li javna televizija u jednoj državi izvještavati o izborima u drugoj državi sa stajališta zakonodavstva države koja ima izbore naprosto je nedopustivo.

 Oslobođenje

Comments are closed.