Moja Bosna

Nov 25, 2012

Bosnu koju ja znam, vidim i govorim i pišem, moju Bosnu, ja vidim očima ljubavi i takvom je pišem. Kažu da je ljepota u očima posmatrača… Nek’ oprosti Andrić, nek’ oprosti Meša, nek’ mi oproste svi oni koji moju Bosnu ne gledaju očima koje vide ljubav u njoj i ljubav među Bosancima, već vide mržnju. To nije moja Bosna!

Može se voliti Bosna i Hercegovina, može se i umrijeti za tu državu, ili za tu ideju, a biti Srbin, Hrvat ili Bošnjak. Može i u slučaju da nismo ni jedno, dokaza za tako nešto iz prošlog rata ima na hiljade. Nažalost! Takođe se može izgubiti voljene osobe, ostati invalid, izgubiti svoju kuću, svoje selo ili grad, sve za ljubav prema Bosni. Može, čak i ako si, ili nisi, hrišćanin ili musliman… Na žalost, dokaza je i za ovako nešto previše.

Ono što je Bosnui njene ljude činilo jedinstvenim u svijetu, u toj maloj Evropu, nisu ni Bošnjaci, ni Hrvati, a niti Srbi. Nisu, da budem do kraja jasan, ni muslimani, a niti katolici ili pravoslavci. Bosna je jedinstvena u povijesti Evrope po tome što su u njoj živjeli ljudi čija je najviša vrijednost bila – tolerancija! Tu Bosnu i Hercegovinu ja volim, to je moja domovina i takvu je držim u sjecanju.

Bosna je zemlja “za one što na mučnom ročistu,znaju za riječ blagu i čistu”, kako je pjevao naš dobri Mak.

Zijad Burgic

Comments are closed.