Cinema Nuovo u Parizu

May 06, 2013

Upravo je u pariskom kinu l`Arlequin zavrsen jubilarni, 15 Festival brazilskog filma. Dosada je na manifestaciji prisutvovalo 200 profesionalaca i prikazano vise od 400 ostvarenja. Ovogodisnje jubilarno izdanje predstavilo je 27 djela, bojne konferencije, specijalne predstave i poseban hommage jednom od osnivaca cuvenog Cinema Nuovo, Carlosu Dieguesu-Caci, sto je dosao susresti publiku zajedno sa Kostom Gavrasom, koji je nedavno proslavio 80 proljeca. Krepki 73 godisnjak, kao i njegov stariji kolega i prijatelj, ne razmislja o prekidu karijere i vec najavljuje nove, rediteljske poduhvate. Diegues koji je ostvario cuveni “Bye Bye Brasil”, nagradjen na svih pet kontinenata, kao i dopadljivi “Francuskinja Jeanne” sa mitskom i uvijek aktivnom Jeanne Moreau, sto nije dosla u poznatu dvoranu jer snima u Africi.

Publiku je odusevio i cuveni latinsko americki reditelj Kleber Medonca Filho, virtuoznom komedijom “Buka i susjedstva” kojim pokazuje cetvrt srednje klase ciji mir i harmonicnost prekida dolazak tvrtke za sigurnost. Tipicno brezilska kronika sto reflektira historiju zemlje, nasilnost i buku, postala je zakratko-medjunarodna. Film je proglasen najboljim ostvarenjem u Rotterdamu, Sao Paulu, Copenhagenu, Riu, Novom Sadu i poljskom festivalu New Horizons.Dobio je jako cijenjeno priznanje FIPRESCI, a u Londonu mu je dodijeljena specijalna nagrada, dok je u Gramadou dobio priznanje kritike i publike. Medjutim u Parizu je jedinu nagradu, onu sto dodjeljuje publika, dobio pocetnik Raphael Aguinaga, poznati poet sto je snimio dopadljiv film o trecem dobu i kloniranju Jesusa.

Nije izostala ni sve poznatije rediteljica, portugalska zvijezda i glumica nastanjena u Gradu svjetlosti, Maria de Meideros sto je ostvarila karijeru i u Novom svijetu.Pokazala je film o diktaturi, pod nazivom “Bucurijeve oci” o  gelirelosu, sto je svakodnevno mucen vise od tri mjeseca. Na ovaj zanimljiv filmski sastanak dosao je i nekadasnji prijatelj Jimmyja Hedricksa, Gilberto Gil, takodjer jedan od ucesnika “Woodstocka”, davne 1969 godine, ujedno  i bivsi brezilski ministar kulture. Zajedno sa galskim rediteljem  Pierreom Yvesom Borgeaudom predstavio je “Viramundo”, o putovanju u juznu hemisferu planete, gdje je pokusao promovirati univerzalnu kulturu.

Osim predvnih filmova, Parizani su uzivali u lokalnim specijalitetima zahvaljujuci kuharicama iz Amazonije. Spremale su nam razlicita, jako ukusna jela sa skoljkama, insektima, iskljucivo morskim ribama. Svaki dan su glazbenici iz cijelog Brazila, upoznavali filmofile sa kulturno-umjetnickim naslijedjem ove velike i iznenadjujuce zemlje. Razumljivo, zvuci sambe su bili najglasniji.

 

Dzana Mujadzic

Comments are closed.