Moustaki pjevac slobode i putovanja

May 29, 2013

Ucenik Edith Piaf

 

 

Yussef Mustacci, rodjen 3 svibnja 1934 godine, u Alexandriji, ugasio se u Nici, 23 svibnja. Poznat u cijelom svijetu po francuskom imenu Georges Moustaki, odijevao se u bijelo i bio odmah uocljiv zahvaljujuci svojoj neobicnoj frizuri “od cetiri vjetra”! Rado je vozio motor i govorio-pjevajuci. Zene su ga nadahnjivale a on ih je obozavao. Jednu je ozenio, zvala se Yannick i rodila mu je 1956, kcerku Piu. Izdvajao je dvije “dame u crnom” Edith Piaf i Barbaru, koju je nazivao “Duga tamnokosa dama”. Moustaki, Mediteranac koji je volio Atlantik, imao je objasnjenje za sve :”Ako sam tako poznat u svijetu, to je jer sam pravi Francuz”! Smatran galskim Babelom, autor-kompozitor-interpret sa “glavom grckog patra” stanovao je na najslavnijem pariskom otoku, Ile Saint Louis, od 1961 godine. Mjesto svih izazova i ljudi doslih sa mnostva razlicitih horizonata, godilo je vjecitom djecaku- kozmopolitskog Orijenta! Bio je egipatski Zidov, a cijela planeta je vjerovala da je Grk. Istina, djed Yussef je dosao sa grckih otoka gdje je krojio raskosne prsluke, za drzavne notare. Otac Nessim i majka Sarah govorili su grcki a mali Yussef i sestre- francuski!

Opisao je mladost u nadahnutoj knjizi “Sin magle”/Fils du brullard/, objavljenoj pocetkom milenija i prevedenoj na brojne jezike.

Prvi nastup se odigrao u brusselskom cabaretu “Crna Ruza”/La Rose Noire/, u kojem je pjevao kao 18 godisnjak. Ubrzo odlazi u Paris, 1951 godine i postaje stub cabareta “Trois Baudets” u kojem upoznaje Brassensa, Brela, susrece Dalidu, Harryja Belafonte. Predstavljen je i Sartreu i Simone de Beauvoir, koji ga odusevljavaju. Gitarist Henri Crolla ga nagovara  predstaviti kompozicije Edith Piaf , sto je tada  vladala francuskom glazbenom scenom. Moustaki, Zidov, uspjeva kod Piaf cija je baka Aisa, bila Marokanka. Nastupaju zajedno pod nazivom “Edith Piaf pjeva Jo Moustakija”. Komponirao joj je “Milorda” koji ubrzo postaje svjetski “standard”. Nakon izvjesnog vremena, kompozitor izjavljuje “Ako mi je Brassens bio ucitelj, Piaf mi je uciteljica”! Ali svi znaju da rijec oznacava i “ljubavnicu” pa je Moustaki postao “tip o kojem se govori”.

Vec slavni Georges se ne zaustavlja, nego komponira za poznata imena Colette Renard, Dalidu, Montanda, Coru Vaucaire, Juliette Gréco, Tina Rossija. Snima i osobne melodije “Karta njeznog covjeka”, “Reci da cemo jednog dana umrijeti”,”More mi je dalo”. Uspjeh izostaje, pa ga producenti odpustaju. Moustaki opstaje zahvaljujuci autorskim pravima :”Bio sam u mirovini, sa Piaf sam zivio predivnu ljubavnu pricu pa mi je ostalo bilo sporedno”.

Moustaki2

Desetljece neuspjeha

 

 

Kompozicije se manje dopadaju ali Moustaki slika i prodaje platna u Amsterdamu. Sredinom 60 godina, Barbara, slavna posvuda u Francuskoj i okolisnim zemljama, narucuje pjesmu. Moustaki ostvaruje “Dugu tamnokosu damu” i nanovo osvaja publiku. Zajedno odlaze na turneju i u Caenu susrecu Sergia Reggianija, kojemu Moustaki ostavuje slavnu melodiju “Sarah” ali i hitove “Vasa kcer ima 20 godina” pa ocaravajucu “Slobodu”. Ostao je godinu dana programirajuci jazz projekte. “Sloboda” je u medjuvremenu, postala himna predstojeceg pariskog svibnja, 1968 godine. Dopadljiva grcko-latinska melodija  je bila kultni objekt  brezilskih glazbenika i publike.

“Stigao sam u Bahiu zahvaljujuci Jorgeu Amadou, pravo iz Ria gdje je poznata interpretaorica Nora Leao, predstavila 1972 na Festivalu popularnih pjesama. Godinu kasnije, Moustaki je adaptirao i “Aquas des Maros”- bossa nova himnu. Nakon 40 ljeta, na albumu “Moustaki” objavljenim 2003 nalazila se melodija po uzoru na brezilskog kompozitora Ernesta Nazaretha. “Vagabond” je  izasao u prodaju dvije godine kasnije, iz studija u Riu de Janeiru.

Kompozitor nanovo zapocine scensku karijeru ali pod imenom Eddie Salem. Nastupao je s orkestrom i orijentalnim igracicama. Njegovali su  istocnjacko-egipatski i grcki repertoar/Djeca Pireja/. Nekoliko godina kasnije upoznaje Melinu Mercuri koja, nanovo, predstavlja cuvene melodije “Mjesanac” i “Na Sredozemlju”. Pjesme postaju himne borbe, protiv pukovnicke diktature. Moustaki adaptira zvuke cuvenog Manosa Hadjidakisa u pjesmi “Kamen”  i nadahnjuje se djelom Mikisa Théodorakisa . Glumi na filmu u ostvarenju “Prosci i Oholi”, adaptaciji cuvenog Alberta Gosseryja.

 

 

Moustakijeva  zvijezda  ne zalazi

 

 

Napokon je zvijezda pariskog “Bobina”, pocetkom 1970 godine. Izvodi jako popularnu pjesmu “Daj tvom muskarcu ruma” sto je obisla planetu. Odlazi i na americku turneju, nastupa u Mexicu, Québecu, Tokyju, Eilafi.

Melodije “Stari mudrac” , “Kada bih ti mogao pomoci” i “Ona je ona”, intepretira sa kcerkom Piom. Kasnije je pjevao kompozicije sina Laurenta, rodjenog 1988 godine. Prije deset ljeta objavljen je album “Moustaki” na kojem mu je i prva osobna melodija “Ocuvajte snove” kao i “Milord”, kojeg nikada ranije nije interpretirao. Albumom “Vagabond” predstavio je mlade nade aktualne, francuske sansone i odao pocast svojoj ljubavi prema bossa- novi.

Georges Moustaki je nastupao posvuda, bio poznat u Rimu kao i Alziru, Tokyju i Sidneyu. Nastupao je sa ogromnim poletom i profesionalnoscu sto je publika umjela uociti. Volio je reci “Proglasavam blazenstvo i pravo svih na povlastice. Patnje su bezboznost kada za sviju ima ruza i bijelog kruha”!

 

Dzana Mujadzic

 

Comments are closed.