Bozicna noc strave

Jan 09, 2014

 

Srpski Božić proslavljen u Bosanskoj Dubici demonstracijom sile, rafalnom paljbom i mitraljeskim plotunima, koji su još jednom vratili strah malobrojnim Bošnjačkim povratnicima i dali im do znanja da trebaju da odu sa svoje djedovine i babovine

 

                               U Bosanskoj Dubici oružje ne miruje

Prema vijestima koji su tokom Božićnih blagdana stigle iz Bosanske Dubice ( tokom agresije na BiH krštena imenom Kozarska Dubica) srpskli zločinci su zloupotrebili pravo da praznuju i još jednom oružjem demonstrirali snagu mržnje.

Za malobrojne Bošnjačke povratnike bila je to noć strave i užasa, noć koja se ni po čemu nije razlikovala od onih najstravičnih noći tokom agresije na BiH, kada su srpske vojne i paravojne formacije, četnici i Martićevci, dobrovoljci iz Srbije, stalni i rezervni sastav civilne i vojne policije, sijali po Dubici strah i smrt.

Ova Božićna noć je bila još strašnija i za vjernike drugih vjeroispovjesti nije u sebi imala nimalo onog toplog, vjerskog i blaženog, onog što treba da zbližava, miri i spaja… U toj noći pijana bratija proslavljala je svoj kršćanski praznik uz rafalnu paljbu ruskih kalešnjikova, mitraljeske salve i plotune,  kako očevici tvrde, kao u najžešćim borbama. Srpski zločinci još jednom su obilježili godišnjicu svog krvavog pira i dali do znanja Bošnjacima i Hrvatima koji su se vratili ili na to pomišljaju, da se okanu takvog nauma.

Od postanka Dubice obilježavani su džavni i slavljeni vjerski praznici i jubileji. Ali nije to bila demonstracija sile, prijetnja bilo kom građaninu tog mirnog grada, u kojem su u slozi i ljubavi živjeli većinski Bošnjaci, sa srpskim življem, koji je tada naseljavao okolna dubička sela. Priređivani su vatrometi za novogodišnje i državne praznike, slavio se Dan Republike, ali su ih zajedno slavili Muslimani, Srbi i Hrvati u svojim kućama, na javnim mjestima i  na mostu koji je tradicionalno povezivao Hrvatsku i Bosansku Dubicu.

Ovo što su tokom ovogodišnjeg Božićnog slavlja priredili dubički četnici, oni isti koji su još uvijek nekažnjeno palili muslimanske poslovne objekte i kuće, progonili i ubijali dubičke Bošnjake i Hrvate, nema ništa zajadničkog sa praznikom mira i praštanja. Bila je to demonstracija sile, trening snage i moći, koja traži i dobija podršku u vjeri. Bila je to zloupotreba vjere.

Slaviti pokolje u Srebrenici, ekshumacije u Tomašici… ne vodi miru, ljubavi, ne ide u prilog oplemenjivanju duše, čistoći vjere, zbližavanju porodice.

Sve to rađeno je iz bijesa i hira, s isključivim ciljem i težnjom da se malobrojni Bošnjački povratnici ponovno potsjete ko je ovdje gospodar, da im se ulije strah u kosti, da im se jezikom oružja koji jedino dobro znaju govoriti kaže da glave pognu zemlji i budu manji od makova zrna, ako hoće preživjeti u genocidnoj srpskoj.

Neka ih je u ime ljudi i Boga stramota vjere kojom se zaklinju.

I ovaj događaj je potvrdio ono što svaki Dubičanac zna i što je oduvjek znao da su kuće i pojate srpskih četnika pune svakojakog oružja, eksplozivnih naprava i bombi, koje ne može da miruje, a koje čak ne moraju ni da kriju, jer oni su gospodari rata i mira, oni vladaju Dubicom.

I ne samo da su još jednom opomenuti i bili u strahu Bošnjački povratnici, već je na poznat način skrenuta pažnja i poslana opomena i svim miroljubivim Srbima, svima onima koji su do sada na   bilo koji način pokazali spremnost da dobro i zlo zajedno dijele sa svojim komšijama Bošnjacima i Hrvatima.

Ali sve ima svoj početak i kraj. I ovaj put su pucali, i ispucali. Oružje im je dalo kruha, ali će im ga i oduzeti. Oružju treba neprijatelj, a kada ponestane neprijatelja postaće neprijatelji sami sebi. Nije li vrijeme da to shvate i oni koji su zaboravili voljeti?

Ako nema ptica da na grani veselo cvrkuću i skaču, tada gavrani oko kuće zloslutno gaču.

 

Burlington, Januara 8, 2014.                                          Zijad Bećirević

 

Comments are closed.