Zurbaran u galeriji “Bozar”

Feb 10, 2014
Najznacajniji, aktualni umjetnicki dogadjaj Europe je, svakako, izlozba Francesca Zurbarana/1598-1664/, najveceg slikara spanjolske ali i svjetske, barokne umjetnosti. Organizirana u brusselskoj Palaci Lijepih Umjetnosti, cuvenoj galeriji “Bozar”, postavka predstavlja oko 60 remek-djela, velikog maestra svjetlosti i tame.
zurbaran_xl
Manje slavan od Velasqueza ciji je bio suvrmenik, zacijelo i od Murilloa koji je malo mladji, Zurbaran se skolovao u Sevilli gdje je i najduze boravio, osim u periodu kada je bio zvanicni slikar vladara, u Madridu. Kustos izlozbe, takodjer Sevillac Ignacio Cano Rivero kao i savjetnik cuvenog muzeja “Prado”, Gabrielle Finaldi su upozorili na neizvjesnost
zurbaran_ferrara_tazza_acqua_rosa_025
porijekla nekolicine slika. Zurbaran je platna ostvariovao za “Novi svijet”, u osobnim ateljeima a radilo se o narudzbama iz 1647 godine koje su izradivali njegovi suradnici isto kao i slike “Cartela”, koje su nepotpisane.
Zurbaran st Francisco
Umjetnikova slava stara stoljecima uspjesno se osuvremenjava, zahvaljujuci djelima poput Svetog Franje ili Svete Casilde. Prvi je najcesca tema ovog slikara : uvijek doslovice pokriven odjecom, cesto drapiranom i savijenom, sto slikaru dozvoljava ispoljiti umijesnost prelaska od tame ka svjetlosti, na magistralan nacin. Zurbaran je, takodjer, znalacki ostvarivao brojne
zurbaran
“Mrtve prirode” maih dimenzija i zapanjujuce suvremenosti. Izgleda da su to bili pripremni radovi za velike slike, biblijskoh sadrzaja. Jako je poznata “Saljica sa vodom i Ruza na srebrenom posluzavniku” pa “Mrtva priroda sa posudom i zemljanim zdjelama”,smatrane su pretecama Chardina iz 18 stoljeca ili cuvenog Morandija, koji je slikarskom umjetnoscu slavio svakodnevnicu.
Postavka pod nazivom “Zurbaran, vladar Zlatnog doba spanjolske umjetnosti” je otvorena do 25 svibnja.
Dzana Mujadzic
Comments are closed.