BAGI: Zahtjev za povlačenje saglasnosti SAD-a za generalnog konzula BiH Branu Pećanca

Feb 19, 2014

Autor B. A. 

Traži se stoga preduzimanje adekvatnih političkih mjera te da se “zaustavi eskalacija ovakvih nedemokratskih programa i aktivnosti koje su prijetnja miru i demokratskom svjetskom poretku”

Branko Pećanac

Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI) i brojne bh. organizacije iz Čikaga uputile su američkom potpredsjedniku Joe Bidenu pismo u kojem traže povlačenje saglasnosti SAD-a za obavljanje dužnosti generalnog konzula BiH u Čikagu Brani Pećancu i generalnog konzula Srbije Nebojši Aćimoviću zbog njihovog neprimjerenog izlaganja na obilježavanju 9. januara, Dana Republike Srpske, koje je organizirano u Čikagu.

BAGI i bh. organizacije navode da su Pećanac i Aćimović zloupotrijebili svoj položaj identifikujući se s “ekstremnim srpskim ultranacionalističkim snagama i organizacijama u SAD-u“ u svojim izlaganjima na obilježavanju Dana Republike Srpske, diskriminirajući sve druge narode u RS-u i državi BiH, njene državljane u dijaspori u SAD-u te zbog nezakonitog miješanja Srbije u unutrašnje odnose u BiH.

Kako se ocjenjuje u pismu, generalni konzul BiH u Čikagu i generalni konzul Srbije su svojim izjavama jasno izrazili opredjeljenje i naklonost kako prema već osuđenim ratnim zločincima, tako i onima koji su trenutno na suđenju u Tribunalu, te glorificirali akte genocida.

-Bosanskohercegovačke organizacije i bosansko-američki građani se smatraju obaveznim da reaguju na neprimjereno ponašanje predstavnika države BiH i predstavnika Srbije, koji su dali jasnu podršku počiniocima genocida i etničkog čišćenja veličajući osuđene ratne zločince, kao i samo učešće pojedinih govornika-njihovih saboraca – navodi se između ostalog u pismu.

Dodaje se da su “svi učesnici javno potvrdili da je srpski velikodržavni-jednonacionalni program još aktuelan”, iako je vojno poražen tokom Drugog svjetskog rata, kao i tokom agresije na BiH 1992.-1995. godine.

-Obilježavanjem 9. januara kao 22. godišnjice Republike Srpske, obilježava se dan kad je narušen ustavnopravni sistem BiH i kada je formirana samozvana skupština srpskog naroda u BiH i usvojena deklaracija o proglašenju “Srpske Republike BiH” čime je trasiran put agresije, etničkog čišćenja i genocida nad nesrpskim stanovništvom međunarodno priznate BiH – smatraju BAGI i bh. organizacije iz Čikaga.

Navode da je Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju pravosnažnom presudom u “slučaju Krstić” od 2005. godine i presudom Međunarodnog sude pravde u Haagu od 26. februara 2007. godine sudski potvrdio da su vojne i policijske institucije RS-a počinile genocid i da je država Srbija odgovorna za nesprečavanje genocida. Tim presudama je, ističu, dato legitimno pravo žrtavama i svjedocima agresije i genocida, na istinu i pravdu.

-S tim u vezi mnoga bosanskohercegovačka udruženja obilježavaju 9. januar Danom sjećanja na početak agresije na BiH i genocida nad Bošnjacima – naglašava se između ostalog u pismu.

Traži se stoga preduzimanje adekvatnih političkih mjera te da se “zaustavi eskalacija ovakvih nedemokratskih programa i aktivnosti koje su prijetnja miru i demokratskom svjetskom poretku”.

Potpisnici pisma su, osim Bosansko-američkog instiituta za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI), Udruženje Kozarac, Udruženje Sebreničana, Bosanska biblioteka Čikago, Bosansko- američka kulturna asocijacija, BiH Klub (15 organizacija), Udruženje Sarajlija “Nasa riječ”, Bosna TV, “Chicagoraja”, “Ujedinjena Bosna” i ugledni profesor dr. David Pettegrew.

Podsjećanja radi, Predsjedništvo BiH nedavno na sjednici nije postiglo konsenzus, te je s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović) donijeta Odluka o razrješenju s dužnosti generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Brane Pećanca zbog njegovih neprimjerenih izjava na skupu povodom obilježavanja Dana RS-a u Čikagu.

Član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović potvrdio je u petak da će zvanično podnijeti zahtjev za izjašnjavanje entitetskog parlamenta o njegovom negativnom stavu o opozivu Pećanca.

Radmanović ima rok od 72 sata da se Narodna skupština RS-a izjasni o tom pitanju, na njegov zahtjev.

Po Poslovniku o radu Predsjedništva BiH, ostavljena je ustavna mogućnost da se u roku od 72 sata od dobijanja zaključka izjavi da je on destruktivan po vitalni entitetski interes.

Takav stav upućuje se Narodnoj skupštini RS-a, koja potom ima rok od 10 dana da se očituje.

Ako dvotrećinska većina stane iza takvog stava, odluka se potpuno stavlja van snage.

(FENA)

- See more at: http://www.24sata.info/vijesti/bosna-i-hercegovina/182126-bagi-zahtjev-za-povlacenje-saglasnosti-sad-a-za-generalnog-konzula-bih-branu-pecanca.html#sthash.sOMM2Ra0.dpuf

Comments are closed.