Da li su protesti unaprijed rezirani?

Feb 24, 2014
 
 Ako je glas masa u BiH samo velika namještaljka, onda je uzaludno nadati se da će biti bilo
kakvih rješenja u doglednoj budućnosti

Sarajevski novinar i publicista Amir Misirlić na svom blogu ‘Sitno sjeckano’ osvrće se na građanske proteste u BiH kroz devet ključnih činjenica o kojima se šuti, a kroz koje se nameće pitanje: Ko je organizovao, odnosno izmanipulirao bh. proteste?!

Najprije iznosimo skraćene stavove i ocjene autora Misirlića koji se odnose na proteste u BiH.

Misirlić: “… Građani Republike Srpske žive u miru i rahatluku, u blagostanju koje u startu obesmišljava sve proteste. Ili je to ili nešto drugo u pitanju, tek tamo protesta nema. A zašto ih nema, to je jedno od pitanja na koja se mora odgovoriti, ako se želi shvatiti prava priroda ovih protesta. “

Zatim Misirlić iznosi svoja lična vidjenja protesta, postavljanjem devet simptomatičkih pitanja.
“Zašto je sve počelo baš 7. februara na dan kad je trebala početi “Sarajevska zima” i dan uoči obilježavnja tridesete godišnjice XIV zimskih olimpijskih igara? Slučajno? Odavno sam prestao vjerovati u takve slučajnosti. … Neko je umjesto postojećih slika napretka i ostvarenja u bliskoj prošlosti, želio poslati u svijet sliku rušenja i razaranja. I u tome je i uspio.
Pitanje drugo: Kako je moguće da su protesti bili do te mjere usklađeni na cijelom prostoru Federacije BiH? Zadivljuje visok stepen usklađenosti u svim gradovima gdje su se demonstracije desile. I u Tuzli i u Sarajevu i u Mostaru i u drugim gradovima su se desile paljevine državnih institucija. Shvatio bih da je u jednom ili najviše dva grada to nekome palo na pamet. Ali da baš svi istovremeno sami od sebe dođu na ideju da potpale zgrade kantonalnih vlada? Malo nevjerovatno. Osim u slučaju da iza svega ne stoji jedan jedini organizator. Na ovoj planeti ljudska bića se naprosto ne ponašaju tako. Dakle, dobili su nalog od nekoga da sa tim počnu i prestanu. Od nekoga koga slušaju. I odmah da se razumijemo: uvjeren sam da ogromna većina demonstranata nije ni znala da je u bilo čijoj službi i vjerovala je u izvornost svog bunta. Dovoljno je u svakoj grupi demonstranata imati po dvojicu spremnih da naprave belaj, a ostali će krenuti za njima. Jer ko iole poznaje psihologiju mase zna da ih i ne treba više da potpale masu, a onda će masa dalje da potpali šta god treba.
Pitanje treće: Ko to ide u “mirne demonstracije” noseći molotovljev koktel sa sobom? … U policijskim izvještajima se već pojavljuju informacije o automobilima koji su kružili oko demonstracija i dijelili kamenje, benzin i molotovljeve koktele. Pitanje četvrto: Kako su demonstranti znali gdje i šta zapaliti da šteta bude najveća moguća? Tek se kasnije otkrilo da su oni što su upali u Predsjedništvo Bosne i Hercegovine išli direktno na Istorijski arhiv da ga zapale znajući da će tako šteta biti najveća i da papir najbrže gori. Logično, ali je nelogično da prosječan demonstrant koji nikad nije ni ušao u predsjedništvo čim upadne u tu zgradu u svoj toj frtutmi zna gdje se šta nalazi. Kao da je prije tog upada dobro isplanirao gdje treba da udari. Pitanje peto: Kako su se političari i ljudi u vlasti našli u demonstracijama?
* * *
Protesti gradjana Bosne i Hercegovine na kojim se demonstrira potpuno nezadovoljstvo užasnim stanjem u zemlji koje je odraz siromaštva, nezakonitosti, pljački zajedničkog blaga i slično, primljeni su sa simpatijama u domaćoj i svjetskoj javnosti. Većina je uvjerena da se narod mora energično obračunati sa ljudima u vrhovima vlasti, koji – štiteći navodno interese svoje nacije, svog naroda i vjere – vode zemlju u ambis potpune propasti.
Kako se vidi iz priloženog novinar i publicista Amir Misirlić objavio je u svom blogu “Sitno sjeckano” stavove koji navode na zaključak da su ipak sve glavne karike protesta unaprijed pripremljene i režirane, što znači da nisu spontana nastojanja masa da grozno stanje u zemlji najzad zaustave i da se krene širim putevima naprijed.
Moj je zaključak da je cijeli ovaj dogadjaj uistinu trebalo “sitno isjeckati” unaprijed stvorenim negativnim stavoma prema protestima kojim autor teksta oduzima vjerodostojnost pokreta bh. gradjana. Takva ocjena, bez obzira da li u tom sjeckanju ima i povećih komada istinitosti , štetna je i demobilizatorska za sve one koji više neće da se pognute glave mire sa pravno – političim i ekonomskim negiranjem i upropaštavanjem BiH. Čudno je da serija negacija dolazi iz pera jednog oprobanom i sposobnog novinara i publiciste, bez obzira što je on svojim vidjenjima želio dobro i BiH i gradjanskim protestima.
M.Karabeg
Comments are closed.