U Čikagu konferencija o negiranju genocida u BiH

Feb 25, 2014

Konferencija posvećena pitanju etnonacionalizma i negiranja genocida u BiH bit će održana u Čikagu 27. februara, a kosponzor skupa je Bosansko-američki institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI) iz Čikaga s Udruženjem američkih filozofa.

Ovaj skup će biti održan istog dana kada bh. organizacije u SAD-u planiraju organizirati mirne demonstracije pred Konzulatom BiH u Čikagu na kojima će zahtijevati ostavku generalnog konzula BiH Brane Pećanca i savjetnika Ambasade BiH u Washingtonu Marinka Avramovića.

Razlog je, kako ocjenjuju bh. organizacije, neprihvatljivo i uvredljivo izlaganje Pećanca i Avramovića na proslavi 9. januara, Dana RS-a u Čikagu.

Bh. organizacije također su ranije najavile da će na dan održavanja demonstracija započeti i bojkot usluga koje pružaju ova diplomatska predstavništva.

- Diskriminacija prema nesrpskom stanovništu u Republici Srpskoj je doprla i do SAD-a, do bosanskohercegovačkog konzulata i Ambasade. I o tome ću govoriti na spomenutoj konferenciji – rekla je Agenciji Fena direktor BAGI-a Sanja Drnovšek.

Na panel-diskusiji u Čikagu učestvovat će između ostalih i Natalie Nenadic s Kentucky univerziteta te ugledni američki profesor David Pettigrew, koji će govoriti o ulozi religije i etnonacionalizma u negiranju genocida.

avaz/fena

Comments are closed.