Svi na mirne demostracije

Feb 26, 2014

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) poziva sve građane BiH u SAD koji su ogorčeni ponašanjem konzula Branka Pećanca da bojkotuju sve konzularne usluge konzulata u Chicagu i time pošalju jasnu poruku da ga ne prihvataju kao diplomatskog predstavnika države Bosne i Hercegovine.

PECANAC

Branko Pećanac

Također, KBSA osuđuje odluku Narodne skupštine Republike Srpske da opozove odluku Predsjedništva BiH za smjenu konzula Pećanca u Chicagu poslije njegovih neprihvatljivih izjava na proslavi Dana Republike Srpske.

- Pećanac je prekršio diplomatske protokole i poslao poruku nesprskim građanima BiH da on ne može biti njihov predstavnik, jer je organizovao skup gdje su se javno veličali Ratko Mladić i Radovan Karadžić i ponosno govorio o svom učešću u ratu koji je rezultirao genocidom nad Bošnjacima i progonom stotina hiljada ljudi  s područja manjeg entiteta – navodi se u saopćenju.

Iz Kongresa dodaju da su predstavnici srpskog naroda u BiH još jednom pokazali svoje licemjerstvo, jer nastavljaju da primaju velike plaće u funkcijama države BiH, od iste države protiv koje se svakodnevno bore i nastavljaju s velikosrpskom nacionalističkom politikom.

Naglašavaju da će KBSA zajedno sa svojim partnerskim organizacijama učestvovati u protestima ispred Konzulata BiH u Chicagu i zahtijevati od konzula Pećanca da podnese ostavku, jer je izgubio povjerenje većinskog broja građana koji žive na ovom području, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću KBSA.

Comments are closed.