Sretan ti rodjendan moja domovino!

Mar 01, 2014

Postovani,

Bosansko američki institut za istraživanje genocida i edukaciju (BAGI) čestita svim građanima Bosne i Hercegovine, 1 mart Dan nezavisnosti domovine BiH.

Referendumom 29.februara i 1 marta 1992. građani Bosne i Hercegovine su glasali za njenu nezavisnost i Bosna i Hercegovina je kao nezavisni suvereni subjekt priz…nata kao 177 članica Ujedinjenih nacija.

Na nezavisnu Bosnu i Hercegovinu izvršena je agresija (1992-1995) od strane šovinističkih i fašističkih snaga SR Jugoslavije ( Srbia i Crna Gora) i Hrvatske uz podršku i učešće njihovih simpatizera u BiH, i izvršen je genocid nad Bošnjacima. Historijski korjeni agresije su u velikosrpskoj i velikohrvatskoj teritorijalno ekspanzionističkoj politici, u projektima “ Velike Srbije”, i “ Velike Hrvatske”.
Velikosrpskoj i hrvatskoj hegemonističkoj politici i agresiji na BiH nije uspjelo da ostvari svoje ciljeve zbog otpora prije svega Bošnjaka, kao i bosankih Srba i bosanskih Hrvata koji Bosnu i Hercegovinu vole kao svoju domovinu.

Bosna i Hercegovina je istrajavala na zajedničkom životu i ravnopravnosti svih njenih konstitutivnih naroda i građana. Budućnost Bosna i Hercegovina vidi kao dio Evropske unije, kao članica NATO pakta, bez unutrašnjih podjela i entiteta.

BAGI želi svim građanima Bosne i Hercegovine sretan praznik, Dan nezavisnosti.

Izvršni Odbor BAGI

Comments are closed.