Hrvatska treba pokrenuti reviziju Daytona

Mar 07, 2014

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić pozvao je, s predavanja kojeg je održao u Mostaru, vlasti u Zagrebu da pokrenu reviziju Daytonskog mirovnog sporazuma dodajući da su Hrvati u Bosni i Hercegovini konstitutivni narod koji se ne smije zatvarati u geto.

Mesić je održao predavanje na temu „Koliko Hrvatska kao članica EU i jamac Daytonskog sporazuma može pomoći u opstanku cjelovite BiH?“, unatoč pozivu gradonačelnika Ljube Bešlića i premijera Hercegovačko-neretvanskog kantona Denisa Lasića, upućenog dan ranije, da odgodi dolazak u grad na Neretvi.

„Hrvatska bi, smatram, trebala izaći s inicijativom da se mijenja Daytonski sporazum“, rekao je bivši hrvatski predsjednik.

„Siguran sam da bi promišljenom diplomatskom akcijom u redovima EU bilo moguće naći dovoljno saveznika koji bi u pravom trenutku barem blagonaklono gledali na takvu inicijativu. Bitno je stvari pokrenuti s mrtve točke i ne miriti se s postojećim stanjem jer je ono ne samo zabrinjavajuće nego i opasno“, rekao je Mesić.

Za BiH bez podjela

Pri tome je Mesić pozvao Hrvate u BiH da se ne zatvaraju u nacionalna geta odbacujući optužbe da se zauzima za unitarnu državu.

Istaknuo je kako se zalaže za državu svih njezinih građana koji se neće dijeliti po vjerskoj i nacionalnoj pripadnosti.

Predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona Denis Lasić i mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić pozvali su u četvrtak bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića da ne dolazi u Mostar, smatrajući da njegov nastup o ulozi Hrvatske prema BiH ne bi pridonio stabiliziranju političke i sigurnosne situacije u Mostaru i kantonu.

Uoči Mesićevog dolaska oglasila se i Kordinacija udruga branitelja Hrvatskoga vijeća obrane BiH koja je ocijenila da su u vrijeme dok je bio hrvatski predsjednik Hrvati u BiH gurnuti potpuno na margine političkih zbivanja.

Izvor: Agencije

Comments are closed.